Страхил Ангелов се е срещал с председателя на Народното събрание, назначено от Башар Асад

Скандалът около посещението на левия депутат Страхил Ангелов в Сирия се разраства. Сирийската общност у нас обяви, че ще сезира редица европейски институции за случилото се. Такова намерение изразиха и депутатите от ГЕРБ.

 

В същото време външният ни министър Кристиан Вигенин разкритикува поведението на депутата от собствената си партия. Преди дни сирийското посолство у нас обяви, че Страхил Ангелов е подкрепил Башар Асад по време на посещение в Дамаск.

 

Самият Ангелов отрече да е подкрепял режима на Башар Асад, въпреки, че държавната сирийска телевизия излъчи репортаж от негова среща с председателя на сирийското Народно събрание. Визитата предизвика острата реакция на външния ни министър Кристиян Вигенин. Засега само във Фейсбук.

 

„Посещението на депутата Страхил Ангелов в Сирия и едностранната му подкрепа за управляващия режим е безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП", пише Вигенин. Депутатът си навлече гнева и на сирийската общност в България.

 

„Смятате ли, че един обикновен гражданин може да отиде и да се срещне с председателя на НС? Ако е бил по бизнес, да се среща с бизнеса, ако бел като турист да си ходи на обиколки, но да върши такива неща, смятам, че е неуместно”, казва Нидал Алгафари.

 

Политическата реакция не закъсня. „След визитата на Ангелов истинската позиция на БСП излезе на светло. Тя е непоследователна, непрецизирана, несъобразена с основните ангажименти на страната ни като евроатлантически партньор”, каза Джема Грозданова от ГЕРБ.

 

Затова от ГЕРБ ще сезират редица европейски институции. От БСП не се ангажираха с коментар, като уточниха в декларация, че посещението на Ангелов е било лично и не представлява позицията нито на Народното събрание, нито на Коалиция за България.