Вашингтон и Москва имат разногласия по случая с бившия агент, признаха от Белия дом

Американското правителство обещава на Едуард Сноудън всички права, гарантирани му от правосъдната система в САЩ. Това обяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от руските медии, предаде БТА.

 

"Нашата позиция остава непроменена и по този повод не може да има съмнения нито в Москва, нито където и да било. Сноудън е длъжен да се върне в САЩ, където ще му бъдат предоставени всички права и всички форми на защита, които гарантира американската система за правосъдие", подчерта Карни в коментар на казуса с бившия сътрудник на специалните служби.

 

От думите на представителя на американското президентство не стана ясно дали в последния телефонен разговор помежду си президентите Барак Обама и Владимир Путин са обсъдили случая с бившия агент, който разпространи секретни данни, свързани с работата на американското разузнаване.

 

Джей Карни добави, че между САЩ и Русия остават разногласия по този въпрос. Той обаче подчерта, че двете страни си сътрудничат по редица въпроси, включително от сферата на сигурността.

 

През декември се появиха сигнали, че Съединените щати обмислят да предложат пълна амнистия на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, ако той се съгласи да спре с разпространяването на секретна информация.