Има ли начин да се предпазим от вируса и доколко ефективно може да е самолечението?

Има вероятност в следващите няколко дни грипна епидемия да бъде обявена в още области от страната. Епидемиологичната обстановка се следи постоянно, уверяват здравните инспектори.


Вчера в София обявиха грипна епидемия, но днес в поликлиниките имаше видимо по-малко хора. Пред кабинетите на общопрактикуващите лекари преобладаваха пациенти с оплаквания, характерни за върлуващия грип. Има ли начин да се предпазим от вируса и доколко ефективно може да е самолечението, разказва Николай Василковски.


Ако все още сме в групата на здравите, можем да помислим как да се предпазим. Едно от решенията е обикновената хирургическа маска. Струва 20 стотинки и се намира във всяка аптека. За да е ефективна обаче, медиците препоръчват да я сменяме всеки час.


Елена и децата й засега са пощадени от вируса. Ползват маски, но разчитат и на друго.
Отпадналост, болки в мускулите, главоболие, висока температура и остра кашлица. Ако това е налице - най-вероятно вече сме жертва на вируса, повалил почти цялото семейство на Николай Райков.


Самолечението при този грип не се изключва, но за някои може да е фатално, предупреждават лекарите. При всички случаи без консултация с лекар рискуваме много.


Повече по темата гледайте във видеото.