Отговорни за решенията в одитирания период са Стефан Константинов и Десислава Атанасова

Сметната палата откри пропуски в работата на двама от здравните министри в правителството на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов и Десислава Атанасова. Проблемите са свързани с дейността им по упражняване правата на държавата в търговски дружества с държавно участие в капитала през 2011 и 2012 година и са установени при одит, проведен от палатата. От ведомството отбелязват, че тогава Здравното министерство е било оглавявано от Константинов и Атанасова и че двамата носят отговорност за взетите управленските решения.

 

През одитирания период министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата в 80 търговски дружества. От тях 68 са лечебни заведения - търговски дружества, 7 дружества са с друг предмет на дейност (нелечебни търговски дружества) и 5 дружества са с миноритарно държавно участие, които не подлежат на одит. Със 100% държавно участие са 48 търговски дружества, посочват от Сметната палата.

 

Според експертите констатираните пропуски са резултат от несвоевременно взети решения от министъра, липса на координация на действията между структурните звена в министерството и недостатъчен контрол за осигуряване на ефективно изпълнение на правомощията му в държавните лечебни заведения ( търговски дружества).

 

Липсват контролни процедури за преобразуване и/или сливане на дружества, за поддържане на актуална информация в регистъра на търговските дружества в министерството и за изпълнение на бизнес програмите на дружествата, посочват в съобщението си от Сметната палата. Няма ред и критерии за избор на ликвидатори, за иницииране на конкурси за избор на управителни органи, за назначаване на контрольори, за изготвянето на тримесечни доклади за финансовото състояние, за утвърждаване на бизнес програмите, за избор и освобождаване на регистрираните одитори и освобождаване от отговорност на управителите и членовете на Съвета на директорите, гласи друга порция от изводите в одита.

 

Наред с това според ведомството не е налице пълна заетост на утвърдените щатни бройки експерт-икономисти във водещата дирекция, което не позволява ефективно изпълнение на функциите, свързани с изготвянето на доклади с икономически анализи, необходими за вземане на своевременни управленски решения.

 

През одитирания период министърът на здравеопазването е издал 9 разрешения за продажба на дълготрайни активи - четири за продажба на недвижими имоти и пет за продажба на дълготрайни материални активи. Наличната документация в министерството е непълна и недобре съхранена. Одиторите са изискали и няколко лечебни заведения са предоставили липсващите в министерството документи за продажбите.

 

Здравният министър е дал 10 разрешения на изпълнителните директори на ЕАД за отдаване под наем на дълготрайни активи. За някои от процедурите липсват икономическа обосновка, извлечения от инвентарни книги, протоколи, не са приложени пазарни оценки на наемни цени и документ за собственост.

 

Лечебните заведения-търговски дружества не са предприели ефективни действия за усвояването на целево предоставените средства за капиталови разходи, в резултат на което за одитирания период и предходните три години не са усвоени около 23,1 млн. лв., констатират одиторите.