Ако предприятието няма пари за заплати, мениджърите да ги вадят от джоба си, настояват националистит

Радикални промени за защита правата на работниците предлагат депутати от „Атака”. Част от идеите са при финансови затруднения на фирмата заплатите да се плащат задължително в пълен размер. А ако работодателят няма пари, разходите да се извадят от джоба на мениджърите, собствениците или акционерите.

 

През последните седмици предприятията „Ремотекс”-Раднево и „Бургаски корабостроителници” станаха синоним на забавени заплати. Дълговете на фирмите към работниците доведоха стотици души до ръба на оцеляването.

 

Затова от „Атака” предлагат независимо от проблемите на фирмата, тя да е длъжна да плаща всеки месец цялата заплата на работника, а не 60 на сто от нея, както е в момента. Ако пък фирмата няма пари за заплати, те да се изплащат от мениджърите, собствениците или акционерите.

 

Това е сигурен начин не само да не привлечем инвестициите, а да ги изгоним, както и да изгоним добрите мениджъри, които ще трябва да носят отговорност за неща, за които не трябва да отговарят”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

От КНСБ заявиха, че категорично застават зад това предложение, защото има за цел да се даде стабилност и сигурност на работниците.

 

От „Атака” предлагат още фирмата да няма право да уволнява служител, който я съди. Като забраната важи не само по време на делото, но и 6 месеца след това.

 

Поначало идеята, заложена в този текст, е приемлива, общественополезна, за да не се създават ситуация, в която един работник трябва да е притискан чрез уволнението”, заяви Чавдар Христов от КНСБ.

 

„Тези мерки сигурно искат да защитят работника, но влязат ли в сила няма да има работници, защото няма да има предприемач, който да създаде работни места”, смята Васил Велев.

 

От „Атака” ще настояват и за облекчена процедура при водене на дело за неизплатени заплати. И от бизнеса, и от синдикатите коментираха, че в предложението липсва конкретика. Предстои утре идеите да бъде разгледани в Тристранния съвет.

 

Справка на Нова телевизия показа, че към края на миналата година неизплатените заплати у нас са в размер на около 60 милиона лева. Длъжниците са над 1000 фирми, а 42 000 души все още чакат възнагражденията си.