Освен това те изяждат познатата у нас 7-точкова калинка

Китайски калинки-алигатори нападат растенията у нас и изяждат познатата у нас 7-точкова калинка. За това сигнализира депутатът от „Коалиция за България” Методи Теохаров. Заплаха ли е за биоразнообразието  в страната чуждоземният нашественик и ще има ли стопански вреди за земеделието?

 

Чуждоземната калинка е с произход от Източна Азия и пристига у нас във връзка с борбата с вредители като лисните въшки с които се храни. Но тъй като няма установени естествени врагове у нас тя бързо заема в природната верига мястото на обичайната българска калинка. Ако я унищожи, това ще наруши биоразнообразието у нас, а е и възможно да навреди на винопроизводството и лозите, притеснява се депутатът професор Методи Теохаров.

 

Никой още не може да каже, дали китайската калинка може да измести нашата в екологичната верига в България.

 

Специално звено "Растителна защита" на Агенцията по безопасността на храните изследва всички вредители и евентуалните стопански загуби, които те могат да нанесат, отговориха на наше питане от Министерството на Земеделието. До момента няма сериозни основания да се смята, че калинката-арлекин ще унищожи българската седмоточкова калинка.