"Срам и позор за парламента на европейска България", коментира Лютви Местан

Депутатите отхвърлиха предизборна кампания да може да се води на друг език. Това се случи при гласуването на Изборния кодекс на второ четене.

 

Текстът беше отхвърлен с с 36 гласа "за", 116 "против" и 61 "въздържали се".

 

След тежък скандал, няколко почивки и прекъснато заседание късно снощи, днес в 9 часа депутатите трябваше да гласуват спорния текст. От ДПС символично не се регистрираха в началото на заседанието. Но влязоха след първия звънец. Минути по-късно искането им за агитация на чужд език с преводач беше отхвърлено с гласовете на всички останали парламентарни групи. 

 

„Срам и позор за парламента на европейска България. Вие казахте на националните парламенти, че българските граждани в чужбина не могат да говорят собствения си език. Ако листата на ДПС за европейските избори се води от сър Греъм Уотсън, на каквото той има право, на какъв език ще агитира той?”, попита лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Хамид Хамид също от ДПС се обърна към депутатите с думите: „Скъпи социалисти, дадохте зелена светлина за коалиция с Марин Льо Пен. Честит Свети Валентин”. 

 

Гласувам против потисническото мислене на част от българските депутати. Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да платя за свободата си. Аз ще вървя по пътя на Нури Аданъ, Ахмед Давутоглу, Ахмед Доган”, каза друг депутат от партията на Местан - Хюсеин Хафъзов.

 

В този момент народните представители от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. 

 

Единствен от БСП Янаки Стоилов защити решението на колегите си да забранят чужд говор на предизборните митинги в България: „Нашето притеснение, че зад тази претенция се крият очаквания, които отиват твърде далеч. Защото едно от имената, които изброихте, е свързано с доктрината за неоосманизма - нещо, с което България няма как да има общо”.

 

Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов опитаха да обяснят, че имената са на български турци, борци за човешки права, но беше късно.

 

„Аз се въздържах при гласуването. Но чух изказване, което е призиви за ислямски фундаментализъм и заплаха за националната сигурност”, каза Вежди Рашидов от ГЕРБ.

 

Волен Сидеров проверил и установил, че Калъч е съден за шпионаж, а Давутоглу бил обикновен учител. 

 

Напрежението между БСП и ДПС обаче едва ли ще се отрази на партньорството им във властта, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Те сега се карат в семейството само. Аз турски не разбирам. Те са много здрава коалиция. Не вярвам това да ги разклати. Ядосани са ДПС на социалистите. Нали знаете, като се целуват хората, понякога си се и ядосват”. 

 

Председателят на парламента Михаил Миков беше един от тримата социалисти, гласували заедно с ДПС за агитация на чужд език. 

 

„Никой не прочете текста. Всеки гласува, гледайки само някакви сенки зад него”, заяви Миков.