Силите за сигурност са обкръжили площад “Независимост”

Революция в Украйна, Киев гори. Милицията щурмува лагера на протестиращите в центъра на столицата. Чуват се силни експлозии. До момента жертвите са най-малко 9 души. Ранените са повече от 100. В района на пл. „Независимост” са разположени бронетранспортьори и водни оръдия.

 

Силите за сигурност са обкръжили площада. Те дадоха ултиматум на протестиращите до 18 часа местно време да прекратят безредиците. След като това не се случи, милицията започна щурм.

 

Демонстрантите обаче запалиха купчини автомобилни гуми и дърва, за да спрат силите за сигурност. Те хвърлят запалителни бомби и камъни по частите за борба с безредиците.

 

Седем цивилни и двама милиционери са загинали при днешните сблъсъци. Двамата служители на реда и трима от протестиращите са издъхнали от огнестрелни рани. Друга двама демонстранти са получили инфаркт.

 

Протестите избухнаха днес пред сградата на парламента, след като депутатите не успяха да приемат поправка в конституцията, ограничаваща правомощията на държавния глава.

 

Международната общност предупреди президента Виктор Янукович да не се опитва да смачка протеста. Опозиционният лидер Виталий Кличко поиска жените и децата да напуснат площада, за да бъдат избегнати жертви. Дясна групировка пък призова хората, които притежават оръжие, да дойдат на Площада на независимостта, за да предотвратят офанзива на милицията.