Иновативните техники във всеки клас се очаква да влязат до 2020 година

Всеки ученик у нас да има таблет или лаптоп. Това предвижда държавата в проектостратегия за информационните технологии в образователната сфера. Иновативните техники във всеки клас се очаква да влязат до 2020 година.

 

У нас от няколко месеца вече е факт първата интерактивна класна стая. В нея учениците се обучават изцяло на таблети. 

 

Освен по-големия интерес към предмета, който се учи изцяло на таблет, учениците вече имат и по-добър успех

 

За да не остане тази класна стая само мираж за другите училища експертите искат да се създаде изцяло интерактивна система на обучение. За да бъде факт ще трябва и всички учебници да са и в електронен вариант. 

 

В момента у нас на всеки 11-ти ученик от 11 и 12 клас се пада по един компютър. За сравнение в Европейския съюз на всеки четвърти ученик има поне по един компютър. Нуждата от спешно интерактивно оборудване, експертите обясняват с недостига на IT специалисти у нас и с желанието на учениците все повече да работят с компютри. 

 

Според проектостратегията се предвижда още след въвеждането на интерактивното обучение учениците да държат изпит след седми клас по предмета. Все още се обмисля с какви средства да бъдат оборудвани кабинетите. Най-вероятно ще се разчита на пари от националния бюджет и от на европейски средства.