Според тях ставало дума за експериментално лечение, въпреки че децата заявяват, че са по-добре

Нов обрат около лечението на деца в чужбина. Наши лекари оспорват терапията на 13 деца, за които Фондът към здравното министерство е платил стотици хиляди евро на германска клиника. 

 

Единствено екип на Нова телевизия беше допуснат до прегледите на малките пациенти, които са решаващи дали държавата да им отпусне пари.

 

Даниел е едно от 13-те деца с очни заболявания, които досега са се лекували в германска клиника с пари от държавата. Преди месеци след смяната на ръководството, Фондът решава да провери дали терапията, която струва стотици хиляди евро на година, е ефикасна. 

 

А докато семействата чакат за ново финансиране, децата стоят без лечение. 

 

От лечението са доволни и родителите на Еми, за която ви разказвахме преди дни. 

 

Лекарите у нас обаче са на друго мнение. Според тях ставало дума за експериментално лечение. 

 

„Ние не винаги можем точно да преценим на какво се дължи подобрението – дали това е в резултат на някакво лечение, дали е естественият ход на болестта”, заяви проф. Ива Петкова. 

 

Специалистите не намерили никакви публикации за тази терапия, която използва вещества от собствената кръв на децата. От клиниката пък не им дали конкретна информация за метода. Затова българските лекари поискали становище от организацията на германските офталмолози. В отговор получили следния коментар:

 

„Методите на лечение се оказаха без ефект при отделни проверки. Освен това се стигна до смъртни случаи, когато говорим за лечение на онкоболни”, обясни доц. Борислав Дъбов.

 

До две седмици специална комисия ще реши дали тези деца могат да получат финансиране, за да продължат лечението си в Германия.

 

Междувременно, продължават споровете дали шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина трябва да си подаде оставката. Един от основните поводи за недоволството срещу Ива Станкова е именно забавянето на молбите на 13 деца с очни заболявания.