Зелена организация направи собствен експеримент в независима лаборатория

След хормоните - на лов за антибиотици в пилето. Има ли ги във вносните, а и в българските продукти? Зелена организация направи собствен експеримент в независима лаборатория. Само Нова телевизия разполага с резултатите.


Диана често купува от магазина и иска да бъде сигурна, че децата й ядат качествена храна. аАпритеснения, че в месото има остатъци от антибиотик, не липсват.


„Причината е, че при мои разговори с производител на пилешки продукти, в неофициален разговор, той ми разказа, че понякога, невинаги, се спазва карантинният срок, преди пилето да бъде заклано”, обяснява Диана Хусеин от Сдружение „Зелени инициативи”.


Диана отива на пазар. но месото е предназначено не за кухнята й, а за лабораторията. Ето резултатът от нашето пазаруване на близо 10 броя пилешки разфасовки - охладено месо от България и замразени пилешки продукти от Испания, Румъния, а и от далечна Бразилия. Оттук нататък – всичко е в ръцете на независимата лаборатория. в това време – отиваме в Агенцията по храните.


„Един антибиотик се дава, както при хората, така и при животните, когато са болни, няма как да се дават, за да растат”, обяснява д-р Райна Иванова от Агенцията за безопасност на храните.


Мит е фактът, че инжектират бутчетата на птиците, за да станат по-големи, обясняват здравните власти. Лекарствата се слагат в храната и водата и то – само при заболяване. Но след това трябва да мине време, преди животното да отиде в кланица.


Този срок обаче явно невинаги се спазва. От 800 проби през миналата година, антибиотици са открити в 3 проби пчелен мед, две проби телешко и две - пилешко. Това месо се унищожава, а производителят трябва да се следи под лупа в продължение на година.  


Резултатите от лабораторията са готови.


„Добрата новина е, че имаме отрицателни резултати, което е хубаво и успокоително за мен като майка и предполагам за много други хора, които като мен им е разклатено доверието в институциите”, обяснява Диана Хусеин от Сдружение „Зелени инициативи”.


Повече по темата гледайте във видеото.