Как е изглеждала столицата ни през далечната 1879 година

Навършват се 135 години от обявяването на София за столица на България. Как е изглеждала София през далечната 1879 година припомни екип на "Новините на Нова”. София преди 135 години е била с близо 12 хиляди жители, две училища и 120 дюкяна, 10 хана и само 3300 къщи. 
  

През 1879 година депутатите в учредителното събрание единодушно избират за столица на Княжество България - София. Предложението е направено от професор Марин Дринов. Идеята е подкрепена и от депутата Драган Цанков.

 

През 1911 година София се сдобива и с девиза "Расте, но не старее“ по образец на парижкия "Плава, но не потъва“. Първоначално девизът бил "Расте, не старее“, но когато забелязали, че са фаталните 13 букви, добавили едно "но", за да станат 15.

 

Лъвът по средата пък идва от старата столица Велико Търново. Така той е намерил място на герба на София като символ на приемствеността на новата от старата столица на България. По това време София е провинциално градче с толкова малко жители, че градове като Варна, Русе и Шумен са с пъти повече население. Това има логично обяснение.

 

"През 1857 година София е сполетяна от два много големи катаклизма. Първо огромна чумна епидемия, която редуцира населението, и голямо земетресение, което събаря много от постройките”, разказа зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

 

Постепенно територията на София се разраства. Докато през 1878 година тя е едва 3 кв. км, то в края на Първата световна война вече е 8,5 кв. км. През 1934 година достига 42 кв. км, а с присъединяването на околните села територията й нараства на 57 кв. км.

 

"Ние сме единствената европейска столица, която само за 135 години от 12 000 стига 2 милиона души - това е чудо на урбанизацията и развитието на една общност", на мнение е Чобанов.

 

Днес територията на града е вече 1344 кв. км. И до днес от онова време са запазени сградите на храма-кръстител на София - "Света София", ротондата "Свети Георги", Националния археологически музей срещу Президентството и джамията до ЦУМ.