Към сексуалните малцинства трябва да се подхожда като към страдащи хора, на мнение е Павел Чернев

Третият пол. Какво пък е това? Знаме за ХХ и ХУ, друго – не. Защо се поставя тази тема и защо влезе в полезрението на евродепутатите под формата на една вече приета резолюция? Трябва ли и в България да признаем третия пол? 
 
Нори Мей-Уелби – човек, който не нарича себе си нито мъж, нито жена, води дълги съдебни битки в Австралия, за да извоюва правото си да бъде определян не като мъж или като жена, а като представител на третия пол - неутрален. В седмицата на правосъдието Върховният съд  в Австралия прие - трети пол има и Мей-Уелби е негов представител.
 
„Няма трети пол и не вярвам в него. Не е редно да изкелиферчваме дотам нещата. Без да съм теолог или генетичен учен, като православен християнин мога да кажа, че Господ е създал първо мъжа, после жената. Никъде не пише – нито в медицинските учебници, нито в Светите писания, че има някакъв трети пол. Гледайки кадрите с това австралийско същество се сещам, че в Австралия имаше около 60 хиляди джедаи, обясни за „Събуди се” Павел Чернев.
 
„Това определение „трети пол” звучи отстрани така, сякаш сме извънземни, коментира на свой ред Магита, който е роден като мъж, но се чувства по-добре в тялото на жена и не би определил себе си като представител на третия пол.
 
„Трябва да се променят малко законите в България. Не знам дали трябва да се признае третият пол, но законът трябва да се промени малко спрямо нас. Ние сме доста отхвърлени от обществото”, разказа Магита.
 
На въпрос на водещата към Павел Чернев дали трябва да се признае третият пол, когато става въпрос за интерсексуалност – хора, родени с първични полови белези и на мъже и на жени, той бе категоричен, че тогава трябва да се признае случай на болестно състояние и да се подхожда с необходимото внимание и толерантност към тези хора и да бъдат третирани като страдащи.
 
„Тази мания и безумие, което завладя съвременната цивилизация, да си измислят техни привилегии, да им се разрешава какво ли не и да им се позволява дори да осиновяват и гледат деца, аз съм категорично против – нито хомосексулани двойки, нито двойки от трети пол или обявяващи се за марсианци. Към всякакви такива сексуални малцинства трябва да се подхожда с необходимото внимание като към страдащи хора и те не трябва да имат права да осиновяват деца и да създават семейства", категоричен бе Чернев.
 
Относно оплакванията на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, че страдат от дискриминация, Павел Чернев заяви – „те и раковоболните имат такива оплаквания”.
 
Как се разви дискусията за третия пол в студиото – гледайте във видеото.