На 27 декември е обявен за местно издирване, а три седмици по-късно - за общодържавно

Костадин Тасев от Сандански, който на 16 декември беше осъден на 12 години затвор за блудство с 2-годишния си син, изчезна безследно. И така вместо да бъде вкаран в затвора, Тасев е обявен за общодържавно издирване от януари тази година. Към този момент властите нямат информация къде се укрива мъжът.

 

След близо 4 години съдебни дела през декември миналата година Върховният касационен съд присъди, че Костадин Тасев е блудтсвал с 2-годишния си син и ще лежи в затвора 12 години. Малко след произнасяне на присъдата той изчезва. На 27 декември е обявен за местно издирване, а три седмици по-късно - за общодържавно. Домът на осъдения в родния му Сандански е заключен.

 

Отвън домът на Костадин Тасев по нищо не личи, че е необитаем. Съседите му обаче твърдят, че не са го виждали от няколко месеца. Те твърдят, че до произнасянето на присъдата е живял в дома си в Сандански заедно с жена си и майка на сина му – Христина, която е с лека умствена изостаналост. 

 

Именно в този дом магистратите смятат, че Тасев е упражнявал насилие над сина си. Подозренията тръгнаха още през 2010-а, когато 2-годишното дете беше прието в болницата с кървене от ануса. Последва дълга съдебна битка за вина и родителски права. Дълго време Сашко беше лекуван в болница, а след това грижите за него бяха поверени на баба му по бащина линия. 

 

През последните няколко години майката Христина на няколко пъти бяга от мъжа. Роди и дете, което остави в дом. Въпреки окончателното решение на съда от декември съседите на Тасев не вярват той да е виновен и го описват като добро момче. 

 

След 4-годинишната сага днес малкият Сашко вече е на 6 години и живее при леля си, след като наскоро баба му почина. Близките му твърдят, че детето е добре. Що се отнася до родителите му - от няколко месеца от тях няма и следа.

 

Репортер: Екатерина Николова