Приетите от парламента промени ще важат и за старите кредити

Банките няма да могат да ни взимат допълнително пари, ако погасим предсрочно кредита си. Това решиха депутатите с окончателните промени в Закона за потребителския кредит. Решението е предлагано и друг път, но сега е във финалния си вариант.

 

Заформи се обаче казус около това, че народните представители решиха отпадането на наказателната лихва да важи със стара дата – т.е. не само за хората, които сега ще теглят кредит, но и за тези, които вече имат задължения към банки, но искат да ги погасят предсрочно.

 

Наказателната лихва отпада за всички видове кредити - от потребителски до ипотечни. Няма да мине обаче без определени условия.

 

„Трябва да е минал определен срок от сключването на кредита, банките имат възможност да начислят такса за преизчисление, но това ще действа по начина, по който е и за новите кредити”, обясни депутатът Янаки Стоилов. Според Коалиция за България промените в закона запазват и правната, и финансовата стабилност, независимо, че ще важат за стари договори.

 

„В никакъв случай не отваряме никакви фронтове, тъй като и колегите от банковата система разбират и приеха нашите аргументи, че ние не предлагаме нищо, което не се прави в другите членки на ЕС”, коментира Румен Гечев.

 

Банкери обясниха неофициално пред Нова ТВ, че юристите им преценяват, дали действието на закона със задна дата не нарушава Конституцията.

 

От БСП са категорични, че промяната ще е полезна и за банките, защото се запазва стабилността на банковата система и ще бъде раздвижен кредитният пазар. Някои клиенти ще теглят нов кредит, ще има възможност и за по-евтино рефинансиране.

 

Според експерти напълно възможно е банките да отговорят на орязаните им такси с по-високи лихви. Рискуват обаче да не могат да привлекат клиенти.

 

Дали промените ще решат проблемите на настоящите и бъдещите кредитополучатели - времето ще покаже. Факт е обаче, че ако решим да теглим нов заем липсата на наказателна лихва при предсрочно погасяване ще е от полза. Ето и конкретен пример - при кредит от 30 000 евро, по който сме платили вече 9 000, наказателна вноска от 2% означава - 560 евро. Ако вземем нов заем със 7% лихва, за да платим остатъците и вече нямаме такси за управление и усвояване - то сметките показват, че след години бихме спестили 2 500 евро.

 

По данни на БСП едва 1/3 от сключените договори за кредити нямат подобни наказателни клаузи. Отново по техни данни - всички заеми, взети след кризата през 2008 г. са с клауза, която предвижда да си плащаме неустойки, ако имаме възможност да си погасим дълговете предсрочно.

 

Подробности за промените, засягащи кредитите, ще научите от видеото.