Изригването може да бъде предсказано до 2-3 седмици по-рано

Съществуващите признаци за активизиране на вулкана под Йелоустоун в САЩ - земетресения, затопляне на водата в гейзерните езера и тревожността на животните - не свидетелстват за близкото му изригване. На това мнение са учените от Санктпетербургския държавен университет, цитирани от БТА.

 

Климатологът Генадий Менжулин и вулканологът Владимир Кириянов смятат, че вулканът, върху който се намира Америка, рано или късно ще изригне, но няма основание да се говори, че това ще се случи през близките седмици.

 

„За скорошно изригване на вулкана може да се говори в случай на повдигане на почвата на височина над 2-3 метра и то на голяма площ. Близо до вулкана под парка Йолоустоун покачването е незначително - от 5 до 80 сантиметра и не е на голяма площ”, заяви Владимир Кириянов. Според руския учен тревожността на животните преди земетресение не е потвърдено с научни експерименти. 

 

Съвременната наука позволява да се разбере за предстоящото изригване на вулканите не по-рано от 2-3 седмици по-рано с помощта на мониторинг на сеизмичната активност, поясниха учените. Сеизмични датчици, обеднени в система, могат да дадат представа за движението на разтопената магма към повърхността на земната кора, за нейната форма, размери по аналогия с компютърната томография. 

 

„Американските колеги внимателно следят недрата на вулкана под парка Йелоустон и са открили, че наклонът на торбите магма към повърхността на Земята е 40 градуса, а не 60, както се смяташе преди. Това показва, че при изригване съдържанието на вулкана ще се разлее на голяма площ”, отбелязва руският учен. 

 

При евентуално изригване пепелта ще покрие почти цялата територия на САЩ, но хората трябва да бъдат евакуирани само от 500-километровата зона около него, а за две-три седмици подобна евакуация може да бъде осъществена, казва ученият, като се позовава на опита от изригването на вуклани на Тихоокеанския огнен пръстен, включващ Камчатка, Курилите, Япония, Индонезия, Южна Америка, Хаваите. 

 

Неприятностите за останалите ще са в това, че ще „трябва да разчистват автомобилите си от пепелта". 

 

Генадий Менжулин отбелязва, че в световния печат са посочени различни години на възможното изригване на супервулкана - 2016, 2074 и дори през близките 20 000 години.

 

„Американските колеги предпочитат да говорят за близките 20 000 години, макар да се 
наблюдава тенденция да се премълчава информацията около вулкана под парка Йелоустоун”, смята ученият. Според него обаче изригването заплашва цялото човечество. 

 

„Това може да бъде много мощно изригване, в стратосферата ще бъде изхвърлен огромен облак от серен окис, който ще се превърне в двуокис и може да увисне над Земята за дълго време, пречейки на слънчевите лъчи да проникнат към Земята”, заяви Менжулин, отбелязвайки, че намаляването на мощността на слънчевата радиация два пъти ще доведе до намаляване на реколтата в глобален мащаб, а запасите от храни на планетата ще стигнат само за един месец.

 

При това средната годишна температура на Земята може да се намали с 12 градуса и да се върне към изходна позиция едва след 2-3 години. От тази гледна точка, смята руският учени, мощното изригване на супервулкана е съпоставимо по последиците си с удари на астероиди и с ядрена война. В потвърждение на думите си той напомня, че дори по-малко мощни изригвания на вулкани са предизвиквали намаляване на средните годишни температури на Земята с 0,5-1 градуса.

 

На Земята сега има около 1000 действащи вулкана, от които 75 процента се намират в Тихоокеанския огнен пръстен. Напоследък в световните медии зачестиха информациите, че най-големият вулкан в света - този под Националния парк Йелоустоун, започва да се пробужда. Те припомнят, че вуканът изригва средно на 600 000 години. За последен път това е ставало преди 640 000 години. Освен това в района има регистрирана увеличена сеизмична активност, част от животните напускат парка.