Според учените сме близо до т.нар. „пик на брадите”

Носенето на брада следва еволюционен принцип, според който рядко срещаните характерни черти стават по-привлекателни за противоположния пол. Принципът е следният - колкото по-малко са брадите, толкова по-често се възприемат като привлекателни. До такова заключение са стигнали учени по еволюционна биология от университета в Нов Южен Уелс, Австралия. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в Biology Letters.


Според учените сме по-близо до т.нар. „пик на брадите”, а това означава, че скоро ще настъпи модата на гладко избръснатите лица. Еволюцията не е свързана единствено с оцеляването, а и със секса и намирането на сексуален партньор, смятат изследователите, цитирани от БТА.


Големите гъсти бради се завръщат, сякаш за да отмъстят, че дълго време са били пренебрегвани. Става въпрос за феномен, известен като негативни честотно зависими предпочитания. Някои мъже вероятно копират външния вид на Джордж Клуни и Хоакин Финикс и започват да носят бради като техните”, обясни съавторът на изследването проф. Роб Брукс от университета в Нов Южен Уелс.


Учените поискали от участниците в изследването да преценят привлекателността на ръзлични човешки лица. Оказало се, че едва наболите и гъстите бради са по-привлекателни, когато са рядко срещани, и са по-малко привлекателни, ако са често срещани.