Причината – липса на средства и лоша организация

След серия сигнали в "Моята новина" за състоянието на болнични сгради в различни градове на страната и нови случаи на непристигнали навреме линейки, родното здравеопазване отново е в полезрението на общественото внимание.

 

В стогодишна сграда се помещава Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в град Търговище. Условията там са меко казано мизерни, видя екип на Нова ТВ, посетил болничното заведение след зрителски сигнал в рубриката "Моята новина". Отвън сградата изглежда порутена, а във вътрешността направо опасна. Тесни коридори, олющени стени, стръмно дървено стълбище и вместо бетонна плоча, между двата етажа стои гредоред, който се люлее при всяка крачка. Това представлява Отделението за лечение на инфекциозни болести в Търговище.

 

Нужните средства за решение на проблемите са 5 млн. лв и ще бъдат искани от Министерството на здравеопазването като капиталова субсидия. Близо 16 млн. лв. собствени средства е изразходвала вече болницата за ремонт на отделенията в основната сграда.

 

Далеч не във всички болници в България е така и съвсем не е непременно необходима държавна субсидия, за да не бъде такова положението”, смята обаче д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, който коментира проблема в студиото на „Здравей, България”.  

 

Д-р Кацаров даде мнението си и по затрудненията в Спешната помощ. По думите му в основата им е лошата организация, а не толкова липсата на средства. Повечето от тези проблеми са решими и са въпрос на организация, смята медикът.

 

За състоянието на българската Бърза помощ отново напомни случай на закъсняла линейка, който накара журналиста от „24 часа” Николай Москов да напише текст на гнева, „вдъхновен” от случилото се с известния български актьор Венцислав Кисьов. Борейки се с тежко заболяване, на Кисьов му се наложило да повика Бърза помощ, която не идва и пет часа след подаването на сигнала.  

 

Проблемът е от 20 - 25 години. Д-р Кацаров каза, че е въпрос на организация. Ами, добре – някой трябва да си свърши работата”, призова Москов.

 

„В продължение на две години хората, които работим в Спешната помощ в страната се опитваме да обърнем внимание, че нещо не е наред, че куца организацията, независимо че се пишат непрекъснато концепции”, каза на свой ред Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ.

 

„Нещата не вървят, организацията далеч не е тази, която трябва да бъде, а хората напускат масово, защото не са мотивирани да останат. Те са жертви на ситуацията - работят при високи нива на стрес, в хаос, агресия, липса на перспективи и ниско заплащане”, обясни Кателиева. Тя припомни, че средната заплата в Спешната помощ е 600 лева.

 

Целия разговор по проблемите в здравеопазването можете да проследите във видеото.