Заплатите на работещите в сектора ще бъда увеличавани поетапно, увери д-р Андреева

Зрители на Нова ТВ сигнализираха за осемчасово чакане пред спешен кабинет в Пловдив. Случая и изобщо ситуацията в този здравен сегмент коментира в „Здравей, България” министър Таня Андреева.

 

„Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът „Орешарски” и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ. Защото всичко, което показвате и за което сигнализират гражданите, се доказа и при анализа на работата и обследването на всички центрове и филиали за спешна медицинска помощ… Условията са ужасни, призна д-р Андреева.

 

Според здравния министър обаче най-големият проблем в Бърза помощ са условията на труд и заплащането:

 

„С увеличаването на заплатите започнахме от тази година – с между 5 и 15%. През последните 10 години е имало едно единствено увеличение на заплатите в Спешната помощ и то след протест. Същото е положението в психиатричните клиники, в домовете за медико-социални грижи. Поетапно ще вървим към увеличение на заплатите във всички тези заведения”.

 

Според Таня Андреева не всички проблеми се свеждат до липсата на пари. По думите й до края на годината ще се усетят вече започналата модернизация и нова организация на Спешната помощ.  

 

Целия разговор с Таня Андреева ще проследите във видеото.