На Перперикон откриха манастир, който е бил изграден по подобие на Бачковската обител

Учени намериха уникален печат, принадлежал на фамилията на създателя на Бачковския манастир. На Перперикон археолозите откриха и манастир, който е бил изграден по подобие на Бачковската обител. Сега двата културно-исторически обекта, намиращи се на различни места в Родопите, ще станат част от маршрут за поклоннически туризъм.

 

Този печат учените откриват при разкопките на Перперикон преди 3 години, но едва сега професор Николай Овчаров разгадава неговата история и това, че е принадлежал на Муселий Бакуриани.

 

От едната страна на печата е изобразена Богородица с младенеца, която е покровителка на Бачковската обител, а от другата е изписано "Богородице помагай на своя раб Муселий Бакуриани”. За връзката между Бачковския манастир и Перперикон свидетелства и друго откритие - манастир от 11 век, който е построен по същия начин като този в Бачково.

 

За да усетят връзката между Бачковския манастир и Перперикон скоро ще бъде разкрит маршрут за поклоннически туризъм, който ще тръгва от Бачковския манастир и през Асеновград ще стига до Перперикон и Кърджали. Първата група желаещи е от Русия.

 

Скоро в Бачковския манастир започва и мащабна реконструкция за 40 хиляди лева. Ще бъде изцяло подменен покрива на основната църква, стенописите вътре ще бъдат реставрирани и ще се изгради още едно хотелско крило за спане на туристи.