Очевидно е, че президентът не е извършил държавна измяна, смята социологът Кънчо Стойчев

„Конституцията е категорична - няма как Народното събрание да разследва държавния глава, каза в студиото на „Здравей, България” бившият конституционен съдия Георги Марков по повод изказванията, че президентът Плевнелиев може да бъде разследван заради срещата си с шефа на EVN Щефан Шишковиц.

 

„Това, което парламентът може да направи, е ако една четвърт от народните представители преценят, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, да внесат в Народното събрание въпроса и ако 2/3 от депутатите приемат обвинението, могат да го внесат в Конституционния съд”, допълни юристът.

 

„Не съм чул някой народен представител, камо ли 60, да казва, че президентът е извършил държавна измяна или съществено е нарушил Конституцията. Държавният глава може да спи спокойно, защото в този парламент 161 депутати, които да повдигнат обвинение пред КС няма. В момента има тенденция на управляващите да ограничават президентските правомощия със закон”, категоричен бе Марков.

 

„Не е необходимо да си юрист, очевидно е, че президентът Плевнелиев не е извършил държавна измяна. Няма как да твърдим, че той законово е длъжен да се яви пред парламента. Проблемът е съвсем друг, че в момента държавата, под напора на обществото, има подозрения за дейността на ЕРП-тата. За две години имаме увеличение от около 252% на преносната такса. В момента държавата се опитва да реши този проблем. Изведнъж президентът отива без координация с държавата на среща с шефа на едно от ЕРП-тата”, добави социологът Кънчо Стойчев. Според него ситуацията около президента Плевнелиев е политизиран, което е очаквано явление преди изборна кампания. "Бедни сме, защото сме разединени", заяви социологът.

 

"Българите трябва да решат какъв държавен глава и с какви пълномощия да имаме. Има различни европейски примери и ние трябва да изберем кой модел искаме да следваме", категоричен бе Марков.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.