В инициативата освен София се включват още осем български града, сред които Варна, Бургас, Пловдив, Враца и Русе

За трета поредна година България се включва в популярното в много европейски градове събитие Нощ на литаратурата. В инициативата, освен София, се включват още осем български града, сред които Варна, Бургас, Пловдив, Враца  и Русе. На 11 места в София актьори и популярни личности четат откъси от български и чуждестранни писатели.


София Стойчева отскочи до Малък градски театър "Зад канала", където актьорът Филип Аврамов чете откъси от полския писател Рафал Вояшински в присъствието на самия автор. 


Идеята на литературната нощ е четенето да излезе от библиотеките и да се случва на нетрадиционни места - в паркове, театри и галерии. Какви са ползите от четенето, попитахме писателя Захари Карабашлиев, който в този час участва в Нощта на литературата във Враца, както и най-младите читатели.


10-годишният Михаил е един от най-редовните читатели на Столичната библиотека. В детско-юношеския отдел на библиотеката четвъртокласникът е стар познайник. Казва, че понякога чете по книга и половина на седмица, а това занимание му харесва повече, отколкото игрите на компютъра.


"Абсолютно редовен. Всеки месец на определената дата се зарежда с по 7 книги и си личи човек, който чете и дете, което чете. По изражението на лицето се познава, по държанието, по поведението. Това е четящият човек”, обяснява Ирина Александрова, началник на Детско-юношеския отдел в Столична библиотека.


Според писателя Захари Карабашлиев расте ново поколение от млади четящи хора, а страната ни е една от малкото в света, където книжарници има дори и в моловете.  


„Българите всъщност четат! Ако искаме децата да четат - трябва да четеме ние! Няма по-голяма радост за окото от дете с книга в ръка!”, твърди писателят Захари Карабашлиев.


В Сторичната библиотека са горди, че родителите, които навремето са чели при тях, сега водят и децата си. Макар и само на осем, първокласничките Саня и Стела са стигнали до заключението, че с четенето човек става по-умен.


Нощта на литературата продължава до 21.30 часа. Хората, които са посетили пет от 11-те места за четене в София, ще участват в томбола. Наградата е книга от български или европейски автор, четена на 14 май.