Най-масовата демонстрация от над 20 хиляди души беше в Измир

Десетки хиляди излязоха на протест по турските улици след жестокия инцидент, отнел живота на стотици миньори. По последни данни загиналите са 282-ма. Протестиращите настояват правителството да поеме отговорност и да подаде оставка.
    

Най-масовата демонстрация от над 20 хиляди души беше в Измир – третият по големина град в Турция, намиращ се само на 120 километра от мината в Сома. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. 

Още по темата

 

Протести имаше и в Истанбул, Анкара, Бурса, Анталия и други градове. Профсъюзите обявиха 24-часова стачка. Основното обвинение срещу правителството е за приватизацията на минния сектор, довела до рязко влошаване на условията за труд според протестиращите. 

 

Злополучната мина в Сома, която е и най-голямата в страната, е приватизирана през 2005 година. Близо 150 миньори все още са затрупани на дълбочина от почти 2 километра, като надеждите за спасяването им е съвсем минимална. В Турция беше обявен 3-дневен национален траур в памет на жертвите. 

 

Пристигналият в Сома президент Абдуллах Гюл призова за единство в тези трудни времена. Президентът беше призован от оцелели миньори да помогне на близките на загиналите им колеги.

 

Банките в Турция вече предприеха действия, за да облекчат пострадалите семейства. Беше обявено, че ще се анулира изплащането на кредитите, изтеглени от миньори, загубили живота си при трагедията в Сома.