С помощта на новите технологии продуктовата гама „пищови” се разширява все повече

Остават броени дни до матурите за зрелостниците и изпитите за седмокласниците. На тях ще се явят около 120 хил. ученици, които ще бъдат пазени от над 14 хил. квестори.  

 

На 21 май близо 60 хил. зрелостници ще покажат знанията си по български език и литература. Два дни по-късно ще се проведе втората задължителна матура. Във всяка класна стая ще има по двама квестори, които зорко ще следят за коректното провеждане на изпитите.

 

В последния учебен ден на дванайсетокласниците предстоящите матури не са сред любимите им теми. Димо признава, че не е достатъчно подготвен и не изключва варианта да препише: „Защо не, риск печели, риск губи… плащаш си и ти дават готова матура, по 100, 200, 1 000 лева. За 1 000 лева ти дават и двете матури, а ти само се правиш, че пишеш”.

Още по темата

 

С помощта на новите технологии продуктовата гама „пищови” се разширява все повече. На пазара могат да бъдат намерени всевъзможни средства за преписване, сред тях са и очила с вграден Bluetooth. Той се намира в рамката. Задейства се с невидим бутон. Нужни са още мобилен телефон, микрослушалка и... външен човек, който да диктува.

 

Квесторите казват, че преписвачите се издават по поведението. Ако ученик бъде заловен да преписва, работата му ще бъде анулирана и ще трябва отново да се явява на матура през август.

 

Ден преди матурите класните стаи ще бъдат запечатани. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще станат ясни на 9 юни.

 

Повече за подготовката на матурите ще научите от видеото.