Наводненията от последните дни са отнели живота на най-малко 30 души

Наводненията от последните дни в Сърбия, Босна и Херцеговина са отнели живота на най-малко 30 души. Повече от 15 хиляди в Сърбия са евакуирани, а в Босна и Херцеговина без електричество са над 150 хиляди души. Обявеното извънредно положение в района остава в сила. 

 

Обреновац е под вода, на места тя достига височина до 5 метра. 60 руски спасители, сили на жандармерията, армията и спешна помощ  са там, за да помогнат при справянето с бедствието.  

 

В Сърбия има села, които са напълно откъснати и заради лошото време до тях не летят дори хеликоптери. Спасителните операции са буквално битки за човешки животи. Това заяви сръбският министър без портфейл, който отговаря за извънредните ситуации Велимир Илич. Той подчерта, че кризата се дължи не на пропуските в системите за защита от наводнения, а на ненормално високите нива на водата, които не могат да бъдат контролирани. 

 

Наводненията причиниха взрив в топлоелектрическа централа в Лазаревац. За щастие загинали няма. 

 

Европейската комисия задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на западната ни съседка. На помощ се притекоха Германия, Австрия, Словения и България. 28 наши огнеборци ще помагат за преодоляване на последиците от наводненията.