От МИЕ уточниха, че процедурата не е наказателна

Специална процедура ще направлява България в промените на енергийното законодателство. Процедурата, която е открита заради проекта за газопровод „Южен поток”, не е наказателна, а спомагателна, информира Българското национално радио. Резултатите от нея ще определят евентуалните следващи мерки от страна на Европейската комисия.

 

Процедурата, наречена „EUpilot”, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство и да подобри комуникацията между страната и Европейската комисия. От ЕК посочват, че причина за започване на процедурата са намеренията на правителството за прокарване на промени в Закона за енергетиката и че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство представляват сериозен проблем.

Още по темата

 

Официалното писмо за започването на процедурата е било изпратено до българските власти в средата на април. Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус. България трябва да изпрати своя отговор до края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел се очакват до началото на септември.

 

Говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, Сабине Бергер, е потвърдила пред БНР, че процедурата е започнала и че не е наказателна, но от Комисията отказват повече коментар преди отговора на българската страна. От Министерството на икономиката и енергетиката обмислят становището си.

 

Аналогична пилотна процедура изпълнителният орган на ЕС е започнал и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества у нас.

 

Няма стартирана наказателна процедура срещу България, не са предприети стъпки за налагане на санкции. Това съобщиха от енергийното министерство в коментар на повилата се информация. В ход е единствено стандартно запитване „EU Pilot” за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата, се казва в разпространено от ведомството съобщение. Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции, посочват още от МИЕ.

 

„С проекта „EU Pilot” се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската комисия и органите на държавите-членки", заяви министър Драгомир Стойнев. „Не трябва да пречим на проекта "Южен поток", защото той не е проект само на България, но и за ЕС”, категоричен е той.