Вторият задължителен изпит за учениците ще се проведе в петък

Близо 120 000 ученици от 7-ми и 12-и клас се явяват на изпит днес. За трета година матурите и външното оценяване по български език и литература се провеждат две в едно. За да се ограничат възможностите за преписване, зрелостниците ще се явят на изпит в други училища, а не в тези, в които учат. 

 

Точно в 8 часа започна матурата за дванайсетокласниците. Два часа по-късно започва външното оценяване за учениците от 7-ми клас. Задължително условие е зрелостниците e да пишат с черна химикалка, а кандидат-гимназистите - със синя. Иначе форматът на изпитите остава без промяна. 

 

Тайната на теста - гарантирана Рано тази сутрин бяха изтеглени въпросите и темата за зрелостниците. Това се прави с цел да се гарантира тайната на теста. Самият вариант, по който пишат абитуриентите, се съставя три часа преди началото на изпита. Всички просветни експерти са категорични, че изтичане на информация няма как да има, тъй като всички варианти са над 11 млн.

 

От тази година има и предварителна скала, която ще преобразува точките в оценки. Учениците трябва да имат минимум 23 точки за тройка, а между 95 и 100 точки ще се равнява на шестица.

 

Голяма част от училищата са снабдени с камери за видеонаблюдение, а полицаи ще следят за сигурността около училищните сгради. Над 14 000 квестори ще следят за опити за преписване в изпитните стаи. 

 

Вторият задължителен изпит за учениците от 7-и и 12-и клас ще се проведе в петък.