Протестиращите изразиха гнева си към правителството, само в Сао Паоло има над 11 млн. бездомни души

Под заплаха ли е световното първенство по футбол в Бразилия? Все повече опасения се чуват за успешното провеждане на най-големия спортен форум в света заради нарастващата вълна на масови протести в цялата страна.


Много бразилци осъждат правителството за бюджета от над 60 милиарда долара за Мондиала, на фона на милионите хора, живеещи в бедност.


През изминалата нощ имаше нови изблици на насилие. Демонстранти от националното движение на бездомните хора запалиха 5 автобуса в мегаполиса Сао Паоло, крайно недоволни от непрекъснато растящите разходи по организирането и провеждането на Световното първенство.


Протестиращите изразиха гнева си от приоритетите на правителството, тъй като само в Сао Паоло има над 11 милиона бездомни, живеещи в пълна мизерия. Според тях властите прахосват с лека ръка пари, които може да се ползват далеч по-рационално.


Шофьорите в градската автобусна мрежа пък решиха да настояват за увеличение на заплащането и блокират трафика в последните дни.

Още по темата


Стачкуваме, защото искаме по-голямо увеличение на заплатите. Правителството въобще не иска да ни чуе и затова ще продължим със стачните действия”, обясни Жоао Сантош – шофьор на автобус.


Има сериозни опасения, че с наближаването на датата на откриването – 12 юни, протестите ще зачестят и въпреки крутите мерки за сигурност, началото на шампионата може да бъде застрашено.


Първият мач между Бразилия и Хърватия е именно в Сао Паоло. Засега организаторите призовават за спокойствие и гарантират, че първенството ще протече нормално за радост на милионите туристи и милиардите телевизионни зрители.


Ежедневните изблици на насилие обаче твърде вероятно ще откажат немалко чужденци да поемат риск с пътуването до южноамериканската страна.


А без чуждестранните фенове възвръщането на огромните разходи и положителният ефект за бразилската икономика са трудно постижими, посочват експерти.


Повече по темата гледайте във видеото.