Най-много желаещи и тази година имаше за географията, следвани от биологията и английския зик

Около 120 000 ученици бяха отново на изпит. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по предмет по избор, както и изпитът по математика след седми клас. И този път мерките за сигурност бяха засилени, за да се избегне преписване. 

 

Около 13 часа приключиха изпитите както за 7-ми, така и за 12-и клас. Първи вариант се падна на зрелостниците като този номер се отнася за всичките 13 предмета, по които има матура. За седми клас беше изтеглен втори вариант. Там изпитът се състои от два модула като първият е задължителен, а вторият – не. Кой предмет беше избран от най-много зрелостници и какъв е смисълът на втората матура?


И този път вариантът за матурата беше изтеглен рано сутринта от журналист. Най-много желаещи и тази година имаше за географията – над 16 600, на второ място е биологията, а след това - английският език. Без изненада най-малко зрелостници са избрали италианския.


В 119-о училище Стела и Диана се явяват на матура по английски. Признават, че няма голям смисъл от втората матура.  


„Това беше предметът, по който бях най-подготвена. Аз ще кандидатствам медицина, при което английският не ми трябва, както и дипломата и затова не съм си избрала матура, която би ми развалила успеха”, обяснява Стела.


„Ако примерно избера математика, самата матура е по-трудна и шансът да не се изкара е много по-голям”, твърди Диана.


Телефоните бяха събрани още с влизането в кабинета, но с това мерките за сигурност не приключват. Квесторите са добре инструктирани, а камерите следят изкъсо движенията на учениците. За малко бе спряна и мобилната комуникация.


Младежите разказват, че офертите за купуване на верните отговори от матурата буквално заливат интернет. Скалата за оценяване ще бъде същата каквато е и за матурата по български. Минимум 23 точки за тройка, а между 95 и 100 точки за пълна шестица.


От 27 май до 29 май ще се проведат и третите матури - те обаче са само по желание на учениците.


Повече по темата гледайте във видеото.