Руският президент определи като „обективни” резултатите от референдума в Крим

В Украйна се води "истинска гражданска война", заяви руският президент Владимир Путин два дни преди президентските избори в бившата съветска република, където не спират сблъсъците между редовните войски на проевропейското правителство и проруските сепаратисти в източните области, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

На икономически форум в Санкт Петербург Путин посочи, че кризата в Украйна е резултат от отказа на бившия украински президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз. "Последва държавен преврат, подкрепен от нашите американски приятели и в крайна сметка настъпи хаос и истинска гражданска война", заяви руският президент.

 

Сегашните проблеми, свързани с Украйна и Крим, са предизвикани от отсъствието на доверие в света, цитира и ИТАР-ТАСС изказването на Путин. В Крим Русия осигури свободно изразяване на волята на гражданите, подчерта президентът във връзка с референдума, след който Крим се отцепи от Украйна.

 

"Ако не бяхме направили това, щеше да има по-големи трагедии от тези, които виждаме в някои градове на Украйна днес, например в Одеса, където живи хора бяха изгорени", отбеляза той. "Ние не допуснахме такава трагедия в Крим и смятам, че постъпихме правилно", посочи президентът.

 

Във връзка с резултатите от референдума в Крим Путин допълни, че не е възможно 90 процента от избирателите да бъдат принудени да отидат до урните за гласуване. "Хората дойдоха и гласуваха и "за" присъединяване към Русия гласуваха 96 процента. Това е обективен факт", отбеляза руският президент.