ЕНП остава с най-голямата група в Европарламента

Европейската народна партия печели най-много места на европейските избори и така десницата остава твърдо най-голямата група в Европарламента. Безспорно обаче водеща тема след вота е възходът на радикалните партии.

 

Евроскептичната вълна беше донякъде очаквана, но в някои страни изненадана предизвика истински шок. Сред тях е Франция, където Националният фронт на Марин Льо Пен се оказа големият победител. Крайнодясната пария се нареди на първо място и спечели 26% от гласовете. Опозиционната десница Съюз за народно движение има 20%, а социалистите на президента Франсоа Оланд, които са на власт, получават по-малко от 15%.

 

Британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство също постига силен резултат, като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи. Резултатите показват, че партията на Найджъл Фарадж, която иска Великобритания да напусне Европейския съюз, е постигнала увеличение на подкрепата си с около 12% за 5 години.

 

В съседна Гърция, радикалната левица СИРИЗА изпреварва десноцентристката управляваща партия Нова демокрация с над 3% от гласовете. За първи път във висшия законодателен орган на Европейския съюз свои представители ще има и крайнодясната партия "Златна зора", която се явява трета политическа сила на този вот.

 

В Германия Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели най-много гласове на евроизборите. Социалдемократите, партньорите й в управляващата коалиция, се нареждат на второ място. Изненада обаче поднася евроскептичната партия Алтернатива за Германия, която също влиза в Европейския парламент. Неонацистката Национална демократическа партия също ще има свой представител.

 

Средната избирателна активност в страните членки е била 43,11%. За пръв път от 1979 г. насам е бил преодолян постоянният спад в активността на избирателите. Всички политически водачи в ЕС трябва да помислят за своята отговорност за резултатите от изборите, призова председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Кандидатът за негов наследник Жан-Клод Юнкер от ЕНП изрази готовност да поеме поста:

 

„Тъй като спечелихме тези избори, аз се чувствам готов да стана следващият председател на Европейската комисия”.

 

От своя страна кандидатът на европейските социалисти Мартин Шулц заяви, че трябва да се водят разговори за постигане на консенсус:

 

„Едно нещо е ясно, ЕНП губи 60 места в парламента. Ясно е и, че без съгласието на социалдемократите не е възможно оформянето на мнозинство”.

 

Възходът на радикалните европейски партии предизвика незабавно реакции. Победата на Националния фронт във Франция накара премиера Манюел Валс да я сравни с политическо земетресение.