Инспекцията започва по искане на омбудсмана Константин Пенчев

Главна инспекция по труда назначи проверки в мини „Бобов дол” след репортажите на Нова ТВ. Още вчера омбудсманът Константин Пенчев е изпратил писмо да се направи инспекция заради съмнения за нарушения на трудовите права на работниците.

 

„Тази история за мен не е дали има корпоративен вот. Тази история е, че в 21 век, в европейска България, работниците в Бобов дол работят като крепостни селяни. Предполагам, че не е само в Бобов дол”, коментира Пенчев.

 

След предизборния опит за оказване на натиск върху работниците да гласуват по определен начин, придружен с по-голям аванс и обещание за зареден магазин, репортерът на Нова ТВ Вероника Димитрова се натъкна и на други притеснителни реалности от живота на миньорския град. Оказва се, че стотици миньори са принудени да пазаруват с ваучерите си за храна от един единствен търговски обект, който също е собственост на работодателя им и се зарежда рядко. Репортажа на „Здравей, България” можете да гледате тук.

 

„Има нещо много сбъркано, защото това, което виждаме, противоречи на цялостната логика на ваучерното хранене”, коментира вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му работодателят е длъжен да договори изразходването на купоните в други магазини, а не в търговски обект, който му принадлежи.  

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Има ли нарушения и ще се намесят ли държавните институции - ще разберете от Новините на Нова в 19 часа.