Кабинетът "Орешарски" няма да издържи до края на мандата си, призна Лютви Местан

Предсрочните парламентарни избори - все по-вероятен сценарий. Още преди да са обявени официалните резултати от евровота, политиците, включително и от средите на управляващите партии, заговориха за нови избори за парламент. 

 

Кабинетът "Орешарски" няма да издържи до края на мандата си. Признанието идва от Лютви Местан. Той обаче не оттегли подкрепата си към кабинета. Или поне не официално. Само индикира, че има проблем. И даде знак. От съуправляващи, изведнъж ДПС станаха просто трета политическа сила. Без мандат от избирателите да свалят кабинета. Но с възможност да подкрепят такова решение, стига да го вземе друг. 

 

Вот, но не на всяка цена. Опции за ДПС били и ремонт на кабинета и ново правителство, но в рамките на този парламент. Но решението трябвало да дойде с разговори - с БСП и ГЕРБ.

 

Опозицията обаче отново остана в задънена улица. От ДПС засега се въздържат от резки движения, въпреки признанието, че в този вариант кабинетът не работи. От „Атака” пък, с първата си поява след провала на изборите, заявиха, че няма да помагат на ГЕРБ. Борисов призова извънпарламентарните за помощ в свалянето на кабинета. А в ябълка на раздора се превърна новопоявилият се на сцената Бареков, който политиците започнаха да си прехвърлят.

 

А Бареков просто отвърна с "наркоман" и си избра БСП. Но само при оставка на ръководството. 

 

През следващите няколко дни предстоят разговори между Пламен Орешарски и двете политически сили, който подкрепят правителството. След тези разговори премиерът ще реши какво ще бъде неговото бъдеще.   

 

Промени в кабинета засега Пламен Орешарски не планира с изключение на това на екоминистъра, който отива в Брюксел от листата на ДПС.

 

Повече по темата гледайте във видеото.