Трафикантът е куратор на Американския музей по естествена история в Ню Йорк

Турската полиция арестува мъж, заподозрян в опит да изнесе нелегално от страната ценни отровни паяци и скорпиони. Според националната информационна агенция на страната трафикантът е куратор на Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Полицията е арестувала заподозрения на летището в Истанбул в неделя и е иззела десетки торбички от багажа му, съдържащи около 1500 скорпиона и паяци, включително тарантули, както и десетки пластмасови бутилки, съдържащи неидентифицирани течности.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че заподозреният е Лоренцо Прендини, куратор в американския природонаучен музей, без да уточни източника на информацията. Американският музей по естествена история не отговори непосредствено на молба за коментар, а с Прендини не можеше да се осъществи връзка.

Морска гонка и стрелба: Заловиха кораб с дрога за 71 млн. долара (ВИДЕО)

Полицията заяви, че иззетите видове са ендемични за Турция и че тяхната ДНК може да бъде копирана и отровата им може да бъде използвана за създаване на лекарства. Заподозреният е изправен пред обвинения по закона за борба с контрабандата, добави полицията, без да посочи име.

"Знае се, че тези лекарства имат много висока финансова стойност и следователно изнасянето на тези животински видове в чужбина е строго забранено", заяви полицията, като уточни, че пазарната цена на литър лекарство, получено от отровата на скорпион, възлиза на 10 милиона долара.

Според Асошиейтед прес кураторът Лоренцо Прендини, който е експерт по паякообразни в музея в Ню Йорк, е заявил, че има разрешителни от правителството за провеждане на своите изследвания.  Видео, публикувано от агенция Демирьорен, показва полицейски служители, които претърсват багаж и изземат пластмасови торбички, в които изглежда има мъртви паяци и скорпиони.

Мексиканският флот се включи във високоскоростна гонитба с наркотрафиканти (ВИДЕО)

В имейл до АП Прендини е заявил, че полицията е пренебрегнала разрешителни от турското правителство за провеждане на неговите проучвания в сътрудничество с турски учени. "Полицията напълно пренебрегна това и се довери на показанията на "експерт", който има конфликт на интереси с моите сътрудници ... и чиито научни изследвания са много спорни", посочи той. "Полицията наруши изцяло справедливия процес и изглежда, че се опитват да ме изкарат виновен пред съда на общественото мнение", добави кураторът.

Сайтът на музея посочва Прендини като куратор на колекциите му от паяци, скорпиони, стоножки и многоножки. Той отбелязва, че проучванията му на паяците и скорпионите са го отвели в над 30 страни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Ваня Накова, БТА