Депутатите се отдадоха на рутинно законодателство

След мъчителен опит депутатите успяха да съберат необходимия кворум в парламента. Въпреки вчерашните заявки и пророчества за скорошен предсрочен вот, днес тази тема отшумя.

 

Депутатите се отдадоха на рутинно законодателство. Направиха и поименна проверка, която беше с положителен резултат. Очевидно темата за хипотетичните промени в кабинета "Орешарски” и предсрочния вот се отлагат за другата седмица, когато след своето заседание БСП ще излезе с дългоочаквания си анализ. 

Още по темата

 

"В края на краищата хората определят кога ще има избори. Нищо страшно няма в тях – когато - тогава. Накрая няма да го решим нито ние, нито ДПС, а хората”, заяви Антон Кутев от "Коалиция за България".

 

"Моето мнение е ясно – незабавни предсрочни избори и тук е вратата, която отварям към всички, колкото и да ми е неприятно да го кажа, включително и към БСП. Ако ние сме втори или трети, сядам и подкрепям тези, които са победили. Не може първата партия, която и да е тя както е в случая, да не участва в управлението, защото зад нея стоят най-много избиратели. Това е демокрацията”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Изглежда, че темата за Момчил Неков, който измести неочаквано Сергей Станишев от първото място в листата за евродепутати, частично бе закрита. Депутати увериха, че преди два дни на сбирка той е заявил своята категорична воля да стане евродепутат и да замине за Брюксел.

 

Самият Сергей Станишев обаче все още не е заявил дали ще замине за Европарламента. Преди вота той беше казал, че няма намерение да стане евродепутат и оглавява листата символично, но след изборите той не потвърди това свое решение. В парламента по-рано Станишев заяви, че има още няколко часа, за да се произнесе окончателно. 

 

Междувременно Мая Манолова, която бе автор на промените в Изборния кодекс по отношение на преференцията, създала казуса 15/15, заяви, че 588 граждани са се възползвали от правото си да изберат личности, освен партии. Грешката 15/15 обаче се наблюдавала при много голям процент от гласувалите за всички партии, така че тя отхвърли обвиненията за каквито и да било контролирани гласове. Манолова обеща по-сериозна разяснителна кампания и изрази готовност за промени в бюлетината, ако такива бъдат предложени.