Схемата се запазва - 6:4:4:2:1, рокадите обаче предстоят

Новите български евродепутати вече са ясни. Централната избирателна комисия обяви имената им.

 

От ГЕРБ избраните да заминат за Европарламента са Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев. 

 

От БСП избраните са Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински. Лидерът на социалистите все още не се е отказал от мястото в Европарламента. Ако го направи, на негово място ще отиде Петър Курумбашев.  

 

От ДПС в Европарламента отиват Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова, която влиза на мястото на Делян Пеевски, който вече е подал заявление за отказ. 

 

Николай Бареков и Ангел Джамбазки спечелиха двете места за „България без цензура”. А от „Реформаторския блок” заминава Светослав Малинов, който беше втори в листата, но беше избран с преференциалния вот.

 

Рокадите обаче предстоят. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че няма да се откаже от мандата си на евродепутат сега. Причината е, че имал да изпълни ангажимент към групата на социалистите и демократите. На първото ѝ заседание Станишев ще предложи за неин председател в ЕП Мартин Шулц.

 

„Поех ангажимента на първото заседание на групата да го свърша това. По всички европейски законодателства мандатът на един депутат започва с първата сесия. А заседанието на групата е преди това. Имам седем дни да напиша заявление до Европейския парламент, че се отказвам”, обясни Станишев.

 

В списъка на ЦИК, който е под азбучен ред, Сергей Станишев е номер 15.