Нови обилни валежи има в цялата страна

Нови обилни валежи има в цялата страна. Реки и язовири започнаха да преливат. 

 

Домовете на няколко семейства, птицеферма и кравеферма са застрашени от преливащия язовир край шуменското село Янково. Ситуацията се следи денонощно, изготвят се списъци за незабавна евакуация. 

 

Котелното помещение на една от детските градини в Шумен потъна във вода, а автомагистрала „Хемус“ беше затворена за кратко заради кални наноси по северното платно. 

 

Счупени прозорци и покриви има в няколко села в Община Омуртаг след градушката. На места насажденията и посевите са унищожени на 100%. В село Церовище няма пострадали хора, но голяма част от реколтата е унищожена, повредени са и покривите на много къщи, а голяма част от собствениците нямат застраховки.

 

В София обявеният код оранжево е сменен с жълто, а опасността от валежи става минимална. Все още има минимални щети от вчерашните порои. 

 

Има обаче наводнени коли на градския транспорт. Оказа се, че в дните със силни валежи много шофьори са били изправени пред дилемата – да закарат пътниците, или да спрат и да изчакат наводнението да отмине. Причината за наводнението на рейсовете била, че праговете им са на около 30 сантиметра от земята. 

 

Тази нощ интензивни валежи се очакват в Централна България и там опасността от наводнения ще остане повишена. Възможно е валежните количества за денонощието да достигнат 40-50 литра на кв.м. Повече за времето в събота и неделя гледайте тук!