Престъпниците искат от Асен Личев пари

Изнудват с клип с нецензурно съдържание бившия министър на околната среда и водите Асен Личев. Престъпниците искат от него пари.

„Вече ставам порно звезда”, шегува се самият Личев, след като получил имейл със заплаха.

„Писаха ми, че са завладели електронните ми устройства и са ми направили снимки, докато съм посещавал сайтове за възрастни и съм се самозадоволявал. Поискаха ми 1000 евро, за да не публикуват кадрите. Аз обаче знам, че това е измама”, каза бившият министър в ефира на „Здравей, България”. 

Обвиниха в измама двама мъже, представяли се да служители на ГДБОП

Личев не крие, че и друг път е бил мишена на опит за измама. Преди години му се обадили и му казали, че синът му е катастрофирал в Италия. Ексминистърът обаче няма син.

Според експерти - става въпрос за спам атака, в която не разполагат реално с такива видеа. Жертва може да се окаже всеки и понякога схемата успява. Мейлът представлява спам атака, която е известна на експертите от 10 години. Изпращането им няма как да се спре, защото със съобщенията се занимават международни престъпни групи.

„По време на такива спам атаки съм получавал между 300 и 400 сигнала от пострадали. Дори мои познати ми се обаждат да ме питат дали това е истина и как трябва да реагират”, обясни Явор Колев, експерт по киберсигурност.

Онлайн измамниците вече раздават пари, за да спечелят доверието на жертвите си

Получите ли такова съобщение по пощата - не трябва да отваряте посочените в него линкове, съветва експертът по киберсигурност Явор Колев. Трябва обаче да се прави разлика между спам атаката и реално изнудване след запознанство в интернет.

„Симпатични млади дами, които ви карат да включите камерата и да извършвате действия съвместно. Такива клипове се запазват от престъпната група и лицето бива изнудвано”, посочва Колев.  

Този вид шантаж също се среща често. И още - сумите при този вид изнудване са много по-големи от поисканите от Асен Личев 2 000 лева.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase