Министър Андреева изслуша исканията на работещите в звеното

Директорът на Регионалната здравна инспекция за София-област д-р Александър Златанов ще оглави временно столичната Спешната помощ от утре. Това обяви здравният министър Таня Андреева след среща с представители на спешното звено.

 

Медиците, чийто протест продължава, са представили на д-р Андреева исканията си, едно от които е да не бъде отстраняван досегашният директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев, предаде БГНЕС. На 28 май той и неговият заместник по медицинската част бяха предложени за уволнение след смъртта на 40-годишна жена, настъпила при закъснение на линейка.

 

Проверка установи недобра организация в Бърза помощ, слаб контрол и проблеми с връзката между спешните телефони 112 и 150. Галев заяви, че няма да подаде оставка, а лекарите излязоха на протест.

 

Персоналът на Спешната помощ е поискал още увеличение на заплатите и броя на екипите в центъра. От думите на Андреева стана ясно още, че при 7 000 щата в страната, незаетите места са 400, като близо една четвърт от тях са в София.

 

Министерството на здравеопазването ще осигури екипи, ако трябва и от други лечебни заведения, за да се оптимизира дейността в София. Около 4, 5 екипа ще бъдат осигурени от ВМА и болниците „Пирогов”, „Св. Анна”, „Царица Йоанна”.

 

„Наясно съм, че на колегите им е трудно да работят само с екипите, с които разполагат”, подчерта Таня Андреева.

 

Ще бъде разгледана цялата нормативна уредба, засягаща Спешната помощ, за да се види какви промени трябва да се направят и за да бъдат удовлетворени лекарите, каза още здравният министър. Предстои и "сериозен разговор" със Столична община по отношение на неотложната помощ, която общинските лечебни заведения оказват. Според Андреева трябва да има минимум 15 – 20 екипа на територията на общината.

 

Таня Андреева повтори, че има проблеми в мениджмънта на ЦСМП-София и обяви, че са внесени предложения за промени в Наказателния кодекс за увеличаване на глоби за фалшиви сигнали. Обясни, става дума например за подаване на несъществуващ адрес, а не, ако някой повика линейка, а след това се почувства по-добре.