В Камено от две години няма нито линейки, нито център за Спешна помощ

Въпросът колко бързи са линейките на Спешните медицински центрове в страната не вълнува жителите на oбщина Камено, която се намира на малко повече от 30 километра от Бургас. Причината - защото жителите на общината си нямат такива екстри. Линейките там не закъсняват, те просто липсват. Сигнала получихме в рубриката ни „Моята новина“.

 

Срещаме се с Петя пред Медицинския център в Камено, тръгнала е да купува лекарства за майка си, която от месец е на легло след операция. Жената знае, че в града линейка няма, затова закарала възрастната жена до болницата в Бургас с личен транспорт.

 

Влизаме в медицинския център, където жители на Камено ни засипват с истории, за липсата на Спешен медицински център в града.

 

„Бях си ударила крака и се обадих за линейка, но докато се обадя, докато дойдат, мина може би час, защото те не знаят и къде съм точно, трябва да ги чакаме в центъра. Едно момченце отиде там, за да ги посрещне”, казва Добринка.

 

Хората разказват, че допреди две години в града е имало линейка, която са викали при спешни случаи. Сега обаче няма на кого да разчитат и са си изградили собствена система за взаимопомощ. Янко е един от хората, приели да карат болни до Бургас с личната си кола.

 

В Камено живеят близо 6 хиляди души, заедно с другите селища от общината населението надхвърля 13 хиляди и всички разчитат на линейки от Бургас.

 

„Допреди две години самата община си организира Бърза помощ и ние ходехме по адреси. Имаше линейка, но 95% се финансираше от общината. Наистина не беше регламентирано нищо, защото това беше една кола. Личните лекарите давахме дежурства допреди реформата. После остана само с фелдшери, но от две години тук и кметът, и Общинският съвет решиха да го спрат”, признава общопрактикуващият лекар Петко Желязков.

 

За да работи Центъра за Спешна помощ в Камено, от общината са отделяли по 200 хиляди лева на година. Закрит е преди две години.

 

Незаконен е, не може кметът на общината да назначава Спешна помощ. Тя преди всичко е  задача, която трябва да решава държавата. Той беше разкрит преди доста години с надеждата, че държавата ще поеме своята обвързаност, но не стана”, заяви кметът на Камено Стефан Бонев.

 

Затова сега местните могат да разчитат на денонощни дежурства на лекари и фелдшери, но при спешност трябва да вдигат от сън Янко.

 

Очакваме и Вашите сигнали в рубриката "Моята новина"!

 

Репортер: Цеца Алексова