Членовете й отхвърлиха поправките в Закона за здравето

Здравната комисия в парламента отхвърли промените в Закона за здравеопазването. Преди това министър Таня Андреева защити измененията, като заяви, че законопроектът не е закъснял. Обясни, че анализът на здравната система е дълъг процес.

 

Една от нематериализиралите се поправки предвиждаше възможността за разкриване на лечебни заведения с разрешение на Министерството на здравеопазването. Според д-р Андреева целта е да се осигури равномерен достъп до здравеопазване и да се намалят диспропорциите на болници в страната. „Всеки гражданин има правото на бърз и навременен достъп до болнична и извънболнична помощ”, аргументира се тя.

 

Поправката може да се превърне в предпоставка за корупционни практики. Такова мнение изказа обаче народният представител от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев, който видя също опасност от липса на конкуренция между лечебните заведения. Срещу законопроекта се обяви бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея идеята за разкриване на лечебни заведения само с разрешението на здравния министър, е лобистка. Законът създава възможност за корупция, предупреди и тя. Атанасова посочи също, че в него няма „нито ред” за заявения от управляващите приоритет – Спешната помощ.

 

В мотивите към отхвърления законопроекта се посочва, че се създава законовата база за изграждането и поддържането на Национална здравна информационна система и въвеждането на електронна здравна карта за пациента. С решението на комисията отпадна и предложението на здравния министър Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да бъде подчинен на Здравното министерство. В момента той е под ръководството на премиера.

 

„Нашето предложение не оспорва свършеното от екипа на Националния съвет по цени и реимбурсация. Цели се държавата да има своята роля при образуване на ценовата политика. Ако държавата иска да провежда своята политика за това, трябва да има орган, върху когото може да има контролна функция. Към момента съветът е към Министерски съвет и министерството не може да направи нищо”, посочи Таня Андреева.

 

„Нашата позиция безспорно е, че трябва да има единна информационна система и електронна карта, но бихме желали здравният министър да разпише и мерки за нейната сигурност и затова кой ще има достъп до нея”, отбеляза председателят на Комисията по здравеопазването д-р Нигяр Джафер, който определи законопроекта като тежък.