Майки на убити в катастрофи деца искат още по-строги санкции за нарушителите

Случаите, когато се шофира след употреба на алкохол, или в пешеходна зона, с превишена скорост... не са случайност, каза в студиото на „Събуди се” Любка Маринова от Асоциацията на пострадали от катастрофи. Заедно с майки на деца, загинали на пътя, тя коментира инцидента с убитото от джип четиригодишно дете в Стара Загора и какво трябва да се промени, за да не се случват отново и отново такива трагедии.

 

От думите на Маринова стана ясно, че шофьорът Георги Сапунджиев, който вчера бе оставен под домашен арест, е направил няколко нарушения преди да прегази малкия Паоло. Само за месец община Стара Загора е издала 30 акта за навлизането в пешеходната зона, където бе блъснато момченцето. Според представителя на неправителствената организация актовете не са достатъчни, а поставените след случая кашпи са закъснели.

 

Близките на жертвите на пътни инциденти предлагат да възприемем опита на Гърция, където властите, освен с отнемане на книжката и налагане на глоба, наказват водачите и със спиране от движение на автомобила им за определен срок. Любка Маринова даде пример с изискването за поставяне на колан, което след много полицейски акции и глоби вече спазват 90% от шофьорите. Затова тя е на мнение, че за да се свикне със спазването на правилата са необходими санкции.

 

В студиото гостуваха още Мирослава Асенова, майката на Съни, убита на автобусна спирка на „Цариградско шосе” от употребил алкохол таксиметров шофьор, който се движеше със 100 км/ч и Нели Петрова, майка на Лора, която загина, след като я блъсна моторист на пешеходна пътека във Варна. Те споделиха, че превенцията е много важна, но са на мнение, че санкциите трябва да са още по-строги, за да дават резултат.  

 

Целия разговор можете да проследите във видеото.