Според блогър темата е "дъвка", която цели да отклони вниманието от важния въпрос

Малко след заявката за оставка и предсрочни избори от ДПС, лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна на удара. Според него трябва да се въведе задължително гласуване, а предсрочните избори може да са през септември. "За" или "против" задължителното гласуване - "Събуди се" потърси отговора от Светлана Джамджиева, Асен Генов, Александър Симов, Димитър Стоянов и Бетина Жотева.
 
Няма единна позиция относно задължителното гласуване в БСП. Аз лично не съм почитател и привърженик на задължителното гласуване и не смятам, че то би решило проблема на политическото представителство на доверието. Също така смятам, че демокрацията трудно се връзва с нещо, което трябва да бъде задължително”, това заяви журналистът и кандидат за евродепутат от БСП Александър Симов.
 
Той обаче подчерта, че много хора в България си мислят, че подобно нещо би могло поне временно да реши проблемите с представителството в парламента и по тази причина, според него, е хубаво тази тема да бъде обсъждана.   
 
Блогърът Асен Генов изрази предположението, че темата за задължителното гласуване е „дъвка”, която е била подметната, защото между БСП и ДПС тече процес на преговори и пазарлъци около властта.
 
„Дори аз бих прозрял в тези пазарлъци опит на Станишев да се върне във властта като премиер, което не е било прието от ДПС”, предположи Асен Генов. Александър Симов обаче заяви, че не може да потвърди или опровергае това твърдение, тъй като не разполагал с вътрешна информация. 

Още по темата

 
„Мисля си, че става въпрос за един разрив, който малко по-политически-ценностен. ДПС се опитаха сами да подадат оставката на кабинета, без да го консултират със своя коалиционен партньор”, уточни Симов.
 
Асен Генов посочи, че властта се е дестабилизирала, благодарение на „огромната протестна вълна”, продължила една година. „Гражданите вече не са съгласни с този задкулисен начин на консумиране на властта и го заявиха”, подчерта блогърът. Според него диалогът за или против задължителното гласуване има за цел да отклони вниманието на хората от това, че те имат реална власт върху политиците. Към това мнение се присъедини и ПР експертът и журналист Бетина Жотева. Тя припомни, че 600 000 подписа са били събрани за референдум, третиращ този въпрос. 
 
„Тогава БСП скочиха и обявиха въпроса за задължителното гласуване за противоконституционен. Бориха се с всички сили и го отхвърлиха. Сега това излиза като тяхна инициатива, това изглежда ужасно нелепо”, допълни Жотева. 
 
Бившият евродепутат Димитър Стоянов също се присъедини към изказванията на Асен Генов и Бетина Жотева, заявявайки, че това е „една поредна шизофрения в БСП”. Той нарече този ход от страна на БСП „ритане на кокалчетата в управляващата коалиция”, който отвлича вниманието от големия въпрос.
 
На свой ред Асен Генов бе категоричен, че единственото спасително нещо за България са предсрочни избори октомври месец. Той призова, че именно това трябва да заявят гражданите на големия протест на 14-и юни, който се подготвя.
 
Целия разговор в студиото на „Събуди се” между Светлана Джамджиева, Асен Генов, Александър Симов, Димитър Стоянов и Бетина Жотева – гледайте във видеото.