Кабинетът „Орешарски” е първият в ЕС, който ще се оттегли след евровота

Политическите сътресения в България направиха впечатление и на чуждите медии. Очакваните предсрочни парламентарни избори у нас са отразени и в светлината на развитията около проекта „Южен поток”, чието бъдеще изглежда замразено, поне докато тече наказателната процедура на Европейската комисия и докато не приключат енергийните пазарлъци между Брюксел и Москва.

Още по темата

 

Лидерът на управляващата социалистическа партия в България Сергей Станишев отправи призив за предсрочни парламентарни избори през юли, отбелязва европейското издание EU Observer, като се позовава на агенция Ройтерс. Според Станишев извънредният вот се налага заради политическата нестабилност в страната. България няма нужда от парламент и правителство на изкуствено дишане, смята председателят на БСП. Главната опозиционна партия ГЕРБ поиска гласуването да е през септември или октомври, отбелязва агенцията.

 

Сергей Станишев заяви, че неговата партия не може да носи отговорността за правителството сама след призива за предсрочни избори от миналата седмица на партньора в управлението – ДПС, информира американската телевизия Fox News. Лидерът на Движението за права и свободи поиска извънреден вот, след като социалистите се класираха на второ място с голяма разлика на европейските избори, което демонстрира ограничената обществена подкрепа за правителството, припомня Асошиейтед прес.

 

Българският президент насрочи среща на всички парламентарно представени партии следващата седмица, за да определят дата за предсрочни избори в страната, отбеляза агенцията. Според АП с това държавният глава цели да сложи край на политическата нестабилност в най-бедната страна-членка на ЕС. Росен Плевнелиев обяви намерението си да свика заседание на Консултативен съвет за национална сигурност за вторник. Това стана часове, след като лидерът на партията-мандатоносител призова да се гласува за нов парламент още следващия месец.

 

Българското правителство се срина заради „Южен поток”, твърди EurActive. Кабинетът „Орешарски” става първият в ЕС, паднал след изборите за Европейски парламент на фона на разрастващите се спорове около подкрепения от „Газпром” проект за газопровод „Южен поток”. След евроизборите всеки е разбрал, че правителството няма да издържи докрай, цитира Станишев европейското издание. Според лидера на БСП и президент на ПЕС най-справедливо ще е предсрочните избори да се състоят веднага.

 

Драматичните развития в София идват след спирането на работата по „Южен поток”, коментира EurActive. На 8 юни премиерът Пламен Орешарски обяви, че българското правителство преустановява всички дейности по реализацията на газовия проект, докато Брюксел не оттегли възраженията си към него.

 

На челно място в програмата на всяко българско правителство ще бъде съдбата на „Южен поток”, прогнозира Ройтерс. Изграждането на газопровода постави България в капана на изострящото се противопоставяне между Запада и Русия около руските енергийни доставки за Европа. Заплашена от европейски санкции, София обяви, че спира работа по проекта за тръбопровода на стойност 45 млрд. долара, докато изчака решението на Брюксел за това дали той отговаря на законите на ЕС. Това решение предизвика критики от страна на Москва.  

 

РИА Новости цитира изказване на постоянния представител на Руската Федерация в ЕС Владимир Чижов, според когото зад замразяването на „Южен поток” стоят политически мотиви.

 

„Проектът е сложен технически. Част от тръбопровода минава по дъното на Черно море, друга – по сушата. Първият сухопътен участък е българският. Имаше конкурс, спечелен от консорциум с участието на руска и група български компании. Еврокомисията заподозря нарушения в провеждането му”, обясни дипломатът. „Ще рискувам с предположението, че зад това стоят политически мотиви, защото проектът и условията на конкурса са проверени от квалифицирани юристи”, заяви Чижов.