Пациенти настояват държавата да поеме 100% от стойността на лекарствата

Само три комисии в цялата страна – в Пловдив, София и Варна, отпускат биологични лекарства за ревматоидни заболявания. В много градове дори няма ревматолози. Тези комисии са само в четвъртък. Обикновено има чакащи по 70-80 човека”, каза в студиото на „Събуди се” Анита Христова, член на асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит.

 

„Лечението на болестта ревматоиден артрит е много скъпо. Може да достигне над 2000 лева на месец. Ние искаме държавата да поеме 100% от стойността на биологичните лекарства, вместо сегашните 75, както е във всички европейски държави, както и опростяване на достъпа до тези лекарства. Сега процесът е безкрайно дълъг, може да отнеме от 30 до 60 дни”, допълни тя.

 

У нас над 100 000 са хората с ревматични заболявания. Тези болести са свързани с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Това са хронични заболявания, към които спадат ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев, псориатичния артрит.

 

Възпаленията причиняват трайни увреждания на органите. Трайните увреждания могат да доведат до сериозни усложнения и смърт. Основната част от пациентите са хора в активна възраст, които при достъп до качествено лечение могат да запазят трудоспособността си и да не затрудняват нито семействата си, нито държавата.

 

Осем години в постоянна болка. И осем години без диагноза. Така изглеждал доскоро животът на Кристина Кайчева. През всичките тези 8 години тя страдала от болестта на Бехтерев. Тежко неличимо ревматично заболяване, което се изразява във възпаление на костите и води до обездвижване. Животът на Кристина се преобръща, когато е на 17 години. Тя се събужда без да може да се помръдне. Споделя, че изпитвала периодична болка в крака и заспива трудно заради нея. И така осем години. Стотици прегледи и снимки, но не и диагноза.

 

Днес Кристина е на 28 години и се е отдала на каузата това да не се случва на други хора. Затова настоява за ранна диагностика. Защото всяко закъснение означава загуба като тази. „Ако няма лечение заболяването води до тежка инвалидизация”, казва тя.

 

За да не се превърне в инвалид на всеки две седмици, Кристина си поставя инжекция с биологично лекарство. 75% от цената на това лекарство се поема от Здравната каса, другата част се плаща от фармацевтичните компании. Състоянието на организма пък определя дали пациентите помагат да се лекуват с така наречените биологични лекарства.

 

Това означава, че на месец повечето от пациентите със заболяването на Кристина доплащат около 100 лева. На всеки шест месеца пък диагнозата им трябва отново да се потвърждава.

 

И другият проблем - поне според Кристина е недостатъчната рехабилитация. За всеки с нейното заболяване движението означава живот. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.