Според Плевнелиев проведеният КСНС е изключително успешен

"Не виждам нищо лошо в това да се пита народът", каза в Раковски президентът Росен Плевнелиев по повод отхвърлената му инициатива за референдум, предаде БГНЕС.

 

„Гордея се, че съм този президент, който чу своя народ и инициира съответно национален референдум. Разбира се, също така се радвам, че инициативен комитет под ръководството на проф. Близнашки с подкрепата на над 570 000-те събрани подписи на български граждани, в много кратък срок от време подкрепи и даде решителен ход на президентската инициатива”, допълни той. Президентът каза, че инициативният комитет се е обърнал към Върховния административен съд с ясни аргументи защо решението на председателя на Народното събрание не е правилно, така че той ще направи коментар след решението на съда.

 

Попитан за днешното напрежение в парламента, когато Борисов скъса споразумението от КСНС от вчера, Плевнелиев заяви, че Консултативният съвет по национална сигурност е бил изключително успешен, показал е промяна в подхода, за разлика от предишните седмици, в които политическите лидери се "замеряха" с противоречиви изказвания и дати за избори. В деня на КСНС те бяха национално отговорни, подчерта той, те бяха единни. Президентът каза още, че е изключително благодарен на политическите лидери за това, което са направили на съвета и най- вече за факта, че те са дали една съвсем различна посока - към разум и диалог, а не към политическо противопоставяне.

 

"Посока на сътрудничество, а не на късане на каквито и да било инициативи и документи", подчерта той. Плевнелиев ясно заяви, че като държавен глава не може да каже на парламента кои закони още трябва да минат в оставащите дни на мандата му, не може да каже и на правителството коя точно да бъде кандидатурата за еврокомисар, нито какво да правят с „Южен поток”, при положение, че тръбите са вече на пристанище Бургас.

 

„Затова нека и парламентът, и правителството да бъдат на висотата на своите отговорности. КСНС бе изключително успешен, защото политическите лидери на него се обединиха около много спорни моменти и най-вече защото си говориха. Аз апелирам към всеки един от политическите лидери да не разваля вече постигнатото. С повече смирение и с повече уважение към гражданите и към общата надежда и желание за стабилност в държавата да работят", каза Плевнелиев.