Продължават да издирват трупа на 6-годишния Марин

Две деца са в неизвестност след потопа във Варна. Днес откриха трупа на едно от тях. Потвърдиха, че става въпрос за 3-годишната Жана. Трупът на детето е открито под калните маси, докато багерите са се опитвали да натоварят в камиони, за да могат да освободят улицата. 

Още по темата

 

3-годишната Жана е сестра на едно от децата, което беше погребано вчера. Двете са загинали заедно с майка си Магда, която се е прибрала от гурбет само два часа преди да стане трагедията. Семейството и голяма част от загиналите в четвъртък вечер са празнували нейното завръщане в къща, която се намирала на повече от 400 м от мястото, където е открит трупът на Жана. 

 

Екип на "Новините на Нова" се срещна с хората, чиито близки не успяха да се спасят. Хората, чиито очи не са се затваряли от пет дни. Държат ги отворени не само, за да изчистят хаоса в домовете и животите си, но и за да се опитат да обмислят какво им се е случило. Връщат лентата назад стотици пъти, но виждат само какво е оставила вълната след себе си. 

 

"С голи ръце изкарвах близките си от калта. Ние бяхме неадекватни. Не знаем самите какво сме усещали – паника, ужас, страх”, разказва Николай. Той е загубил седем души от семейството си. Сред тях са племенниците му – на 3 и 13 години. Вълната отнесла и бабата на Николай и неговият вуйчо, прикован на легло. 

 

Роднините на Николай отишли на гости. Събрали се в къщата, която малко след 18.00 часа се оказва пресечната точка на три вълни. Дом, в който празнували завръщането на Магда и събирането на семейството. Майката искала да вземе децата си и да се върне обратно в Германия. Те обаче загинали заедно под руйните на къщата.

 

Час и половина Николай не може да се добере до мястото, където знае, че е неговото семейство. Когато успява да се съвземе, вече е късно. В съседната къща смъртта си намерило още едно дете. Отново, дошло на гости. Загинало заедно с майка си. Роднините му се върнали спешно – и те от Германия. Не смеят да питат какво се е случило, защото виждат ужаса, който още бушува в очите на близките им. 

 

Сега оцелелите събират останките от живота си и все още търсят свои близки. Животът си днес хората смятат, че дължат на късмета и на това, че вълната не ги е изненадала през нощта. Те настояват за истината, обидени, че някой ги обвинява за трагедията.

 

Продължават да издирват трупа на 6-годишния Марин. С намирането на 3-годишната Жана жертвите официално стават 12. Хората обаче твърдят, че те са много повече. Днес е ден на траур. Църквата почете паметта на загиналите при потопа с заупокойна молитва.

 

Вече втори ден 40 затворници с лек режим продължават да могат след потопа. Има нужда обаче от още доброволци. Затова от общината във Варна призовават, който може да се включи, както и да помогне със строителни материали и други консумативи, от които има нужда.