Оставка на кабинета и избори след няколко месеца криели рискове и било по-добре да се забавят

Едва седмица след решението предсрочният вот да бъде наесен, вече се чуват гласове за неговото отлагане. Според парламентарните слухове в редиците на управляващите имало все повече мнения, че оставка на правителството и избори след няколко месеца крият рискове и било по-добре да се забавят. 

Още по темата

 

По всеобщо съгласие предсрочните избори трябва да бъдат между 28 септември и 12 октомври. Официално никой от държавните първенци не е отменил тази договорка. Неофициално обаче мнозина намериха повод за това.

 

Краят на политическото съгласие отприщи началото на вълна от нови сценарии. Според един от тях на "Позитано" 20 ще потърсят начин оставката на кабинета и предсрочните избори да се отложат.

 

Управляващите сочат поне четири причини, за да останат още на власт. Първо – изборите винаги водели до временна нестабилност, а това било опасно за икономиката и пазара. Второ – имало нужда от спешни промени в редица закони. Трето - в момента не можело да се позволи безвластие заради опасните ситуации с наводненията и корпоративна търговска банка. И четвърто – ГЕРБ.

 

На какво разбиране са ръководителите в БСП, предстои да разберем вероятно утре на дългоочакваните консултации, които все още не са насрочени официално. Тогава ще стане ясна и по-важната позиция – на ДПС, които първи поискаха предсрочни избори

 

Премиерът Пламен Орешарски назначи днес нов заместник-министър на финансите – Георги Търновалийски. Въпреки това в интервю пред вестник „24 часа” Орешарски, като че ли заговори за правителството в минало време.

 

Оказа се, че това правителство така е било програмирано – да поеме функциите на буфер след предходното и да изиграе стабилизационна роля преди следващото. Премиерът обаче и тук не казва кога правителството ще подаде оставка.

 

За това дали ще има оставка, за действията на МВР при бедствията, утре в „Здравей, България” ще коментира вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев.