Руската група държи акции на стойност под 10 млн. евро

ВТБ няма намерение да участва във възстановяването на капитала на българската Корпоративна търговска банка, която изпитва финансови затруднения. Руската финансова група държи акции на КТБ за по-малко от 10 млн. евро, информира РИА Новости, позовавайки се на източник от ВТБ.

Още по темата

 

„Не се каним да спасяваме банката и да участваме в нейното докапитализиране”, заявил представителят на банката.

 

РИА Новости припомня, че Българската народна банка постави под надзор четвъртата по големина банка в страната заради рязко влошаване на финансите й, като отстрани Надзорния съвет на КТБ и започна цялостна проверка.

 

Българското правителство и БНБ са започнали преговори с акционерите за възстановяване на капитализацията на банката, съобщи Ройтерс. Ако до месец собствениците не вложат капитал, ще го направят властите чрез държавните Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

 

В България не изключват национализация на КТБ до 21 юли. Дотогава банката трябва да възобнови работа, след като изтече проверката на БНБ.

 

20-процентов отлив на депозити миналата седмица принуди ръководството на КТБ да поиска спешна помощ от централната банка. Според РИА Новости, паниката сред вложителите е била предизвикана от изявлението на политика и бизнесмен Делян Пеевски, че мажоритарният акционер в банката Цветан Василев е готвил убийство срещу него. Василев отрича всички обвинения, отбелязва агенцията.

 

Според български банкери твърде рано е да се коментира може или не, която и да е финансова институция да застане зад КТБ, просто защото за два дни такова решение не се взима.

 

Все още не е ясно точно колко пари ще са нужни, за да се стабилизира банката, след като през миналата седмица от там бяха изтеглени сериозни капитали. Държавата, обаче, обяви, че е готова да осигури нужните пари.

 

И банкери и работодатели определиха това като категорично правилно решение, въпреки че бизнесът изпитва затруднения.

 

От Корпоративна търговска банка съобщиха, че вече има достъп до гражданските трезори. За да отворите касата си трябва да докажете с документ, че е ваша.

 

Уважаеми читатели, до момента коментарите към статиите бяха заключени на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции. Отново отваряме възможност за Вашите коментари. Молим Ви да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 

Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават  законовите предписания.