Често срещани оплаквания са отнесени от водата актове за раждане, здравни книжки и лекарства

Във варненския квартал "Аспарухово” бе даден старт на инициатива за подпомагане на засегнатите от наводнението семейства във Варна и Добрич.

 

За един ден здравни медиатори обиколиха около 50 къщи в квартала. В много от случаите се оказа, че в тях съжителстват по повече от едно семейства. Това означава, че гласуваната от Общинския съвет във Варна сума от 300 лв. за къща на пострадалите при наводнението едва ли ще бъде достатъчна

 

Медиаторите съдействат на семействата, които имат нужда от медицинска помощ и са пострадали от потопа. Екипи на РЗИ-Варна посещават всяка къща и проверяват живущите за симптоми на повръщане и диария, като се прави и обща оценка на здравословното им състояние.

 

Често срещани оплаквания са отнесени от водата актове за раждане, рецептурни и здравни книжки, лекарства и други. Има случаи на диабетици, чиито глюкомери и инсулини са изчезнали, а хора със сърдечно-съдови заболявания нямат лекарства, вследствие на наводнението. 

 

"Трябва да изчакаме два-три дни, докато кварталът бъде изчистен от тинята, за да се започне с дезинфекцията. Това, което в бъдеще ще се направи, е двамата здравни медиатори от Варна да бъдат включени и да участват в заседанията на Общинския съвет. По този начин оценката на щетите ще бъде максимално конкретна, защото те познават семействата”, коментира Росица Иванова, секретар на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет. Тя допълни, че още утре подобна обиколка ще бъде направена и в Добрич.

 

В рамките на инициативата се предвижда да бъдат закупени и неща от първа необходимост за семействата, пострадали от потопа.